logo Sierpc online

Newsy | Ogłoszenia | Forum Dyskusyjne | Księga pozdrowień | Hyde Park Zaloguj się | Rejestracja

Co proponujemy:
O mieście
Historia
Kultura
Zabytki
Informator
Sport
Sierpeckie linki
Galeria zdjęć
Archiwum
Strona główna




Newsy Sierpc online - Archiwum
Komentarze | Dodaj własny komentarz Newsy Sierpc online - Archiwum

Rozkosze dla ducha i ciała za prawie 43 miliony - zakończenie budowy Centrum kulturalno-rekreacyjnego na terenie MWM

2015-08-07

Skanska podpisała protokół odbioru końcowego i tym samym zakończyła budowę Centrum kulturalno-rekreacyjnego na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. Wartości prac wyniosła blisko 42,9 mln PLN netto. Kontrakt został zrealizowany na zlecenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. Prace prowadzone były od października 2014 r.

Woda, ogień, sacrum to elementy stanowiące szkielet kompozycyjny Centrum kulturalno-rekreacyjnego, które Skanska wybudowała na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.

Nowopowstały obiekt to pięć części. Trzy z nich dominują, nawiązując swoim kształtem do wyglądu dawnych wiejskich stodół. Połączenia pomiędzy budynkami - ukryte pod zielonymi skarpami - w zestawieniu z zachowaną i nową roślinnością, wpisują obiekt w otoczenie lasu i zabudowę skansenu.

Woda, ogień, sacrum - kompozycja obiektów
Wykonane przez Skanska budynki zostały skonstruowane tak, by nawiązywać do czynników: ognia, wody i sacrum, które od zawsze były obecne w świecie ludzi żyjących w bliskości z naturą, a więc również w kulturze i sztuce ludowej.

Główny budynek został umiejscowiony wokół dwóch miejsc kojarzonych z ogniem - kominków. W budynku powstał hol główny wraz z restauracją, który pełni funkcję węzła komunikacyjnego do poszczególnych stref funkcjonalnych obiektu, a także części hotelowo - basenowej i rekreacyjnej (budynek "wody") oraz sali widowiskowej (budynku "sacrum"). Piętro wyżej powstały dwie sale wielofunkcyjne, zaś w piwnicy strefa rekreacji z kręgielnią i siłownią. Kominki usytuowane w tej centralnej części budynku są symbolem domowego ciepła i gościnności.

Budynek "wody" usytuowany został po zachodniej stronie głównego obiektu. W strefie wody zlokalizowane zostały funkcje związane z tym żywiołem - kompleks basenów i saun, a także pokoje noclegowe, które pomieszczą około 150 gości. Z myślą o gościach obiektu projekt objął również wykonanie elementów odnowy biologicznej.

Całość dopełnia budynek nawiązującego do potrzeby odczuwania sacrum. To ogromna sala widowiskowa z widownią, przez której szklaną ścianę o wymiarach 5,2 x 9,4 m roztacza się widok na las, stanowiący naturalną scenografię wydarzeń muzycznych. Na pierwszym i drugim piętrze budynku powstały biura, pomieszczenie oświetleniowca i dźwiękowca oraz kabiny tłumaczy.

Obiekt w całości przystosowany jest do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Oryginalna architektura i wyjątkowy klimat
Każdy z trzech dominujących budynków Skanska wykończyła innym materiałem, zarówno na zewnątrz (elewacja i pokrycie dachu) jak i wewnątrz (wykończenie ścian). Wyraźny podział architektoniczny ma swoje odzwierciedlenie w układzie funkcjonalnym całego obiektu.

Budynek "sacrum" wykończony został praktycznie w całości ręcznie formowaną cegłą. Budynek "ognia" rozpoznamy po łupku. Od pozostałych wyróżniają go przeszklone frontowe ścinany elewacyjne, dzięki którym budynek nabiera niesamowitej przestrzeni. Ostatni, mieszczący hotel i restaurację, budynek "wody" wykończony został drewnem.

W ramach kontraktu Skanska wykonała również plac przed budynkiem, który łączy wybudowany obiekt z istniejącymi budynkami skansenu i tworzy forum będące synonimem podwórza domostwa i placu we wsi, gdzie koncentruje się życie ludzi. Dziedziniec będzie integrował przestrzeń, życie i wydarzenia plenerowe w tej części skansenu.

Zakres prac wykonanych przez spółkę objął również zagospodarowanie terenu poprzez budowę niezbędnej infrastruktury (drogi, parking dla samochodów i autokarów), wykonanie zieleni i małej architektury. Ponad to Skanska wyposażyła obiekt oraz uzyskała pozwolenie na użytkowanie.

Wyzwania na budowie
Największym wyzwaniem, z jakim zmierzyła się Skanska podczas realizacji tej ciekawej inwestycji, było wykonanie pięciu rodzajów elewacji: cegła ręcznie formowana, łupek naturalny, drewno, prefabrykaty betonowe oraz elewacja szklana na konstrukcji drewnianej. Dużego doświadczenia wymagało też wykonanie wysokich (ponad dziesięciometrowych) ścian wewnętrznych wykończonych wyżej wymienionymi: łupkiem i cegłą ręcznie formowaną.

Ponadnormatywne wymiary ślusarki aluminiowej, drzwi drewnianych i szklanych, rozbudowana funkcjonalność obiektu, a co za tym idzie zróżnicowane rozwiązania projektowe (wykończenie ścian, sufitów, posadzek) to kolejne wyzwania, którym sprostała Skanska.

Konferencje, szkolenia oraz imprezy plenerowe
Budowa Centrum kulturalno-rekreacyjnego przyczyniła się do umocnienia pozycji Sierpca na mapie turystycznej nie tylko Mazowsza, ale także kraju. Centrum stanowi idealne miejsce dla konferencji naukowych i szkoleń, a także imprez plenerowych na szerszą niż dotąd skalę.

Parametry techniczne obiektu

- Powierzchnia zabudowy - 3 511, 7 m kw.

- Powierzchnia użytkowa - 8 261,03 m kw.

- Kubatura - 51 692 m sześc.

- Powierzchnia całkowita - 11 134,5 m kw.

GALERIA ZDJĘĆ Z INWESTYCJI


Tagi: Skansen Sierpc


Anna Strożek









Komentarze do artykułu: [3]


Rozkosze dla ducha i ciała
2015-08-07 18:46:41 - Ciekawe kto na to zarobi


Alicja Różka
2015-08-07 12:59:53 - Naprawdę coś pięknego. Wszyscy myśleli, że to wyrzucone pieniądze, a jednak nie. Nareszcie sierpecki PUP będzie miał gdzie organizować szkolenia, a co najważniejsze niepełnosprawnych już nie potrzeba wozić poza Sierpc.Wielkie dzięki.


Olivia
2015-08-07 12:15:38 - Super :) W końcu już nie mogłam się odczekać.




Administrator serwisu nie odpowiada za treść komentarzy
zamieszczonych na tej stronie przez internautów




Zauważyłeś błąd na stronie?

[x]
O nas | Napisz do nas ^^ do góry


Wszelkie materiały, artykuły, pliki, rysunki, zdjęcia (za wyjątkiem udostępnianych na zasadach licencji Creative Commons)
dostępne na stronach Sierpc online nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez zgody Autora.