logo Sierpc online

Newsy | Ogłoszenia | Forum Dyskusyjne | Księga pozdrowień | Hyde Park Zaloguj się | Rejestracja

Co proponujemy:
O mieście
Historia
Kultura
Zabytki
Informator
Sport
Sierpeckie linki
Galeria zdjęć
Archiwum
Strona główna




Newsy Sierpc online - Archiwum
Komentarze | Dodaj własny komentarz Newsy Sierpc online - Archiwum

Zapowiedź - Czernina, pieczona kaczka z jabłkami, a na deser ciasto drożdżowe, czyli konkurs "Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka"

2022-04-14

Kulinarne konkursy w sierpeckim skansenie to już tradycja majowych imprez plenerowych.
Kulinarne konkursy w sierpeckim skansenie to już tradycja majowych imprez plenerowych.

Przedmiotem konkursu na "Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką" jest przygotowanie tradycyjnego dania spożywanego na Mazowszu.
Przedmiotem konkursu na "Najsmacznie­jszą potrawę mazowiecką" jest przygotowanie tradycyjnego dania spożywanego na Mazowszu.

Jedna z przykładowych potraw konkursowych - pasztet z żurawiną
Jedna z przykładowych potraw konkursowych - pasztet z żurawiną

Każdy region posiada odrębny zestaw charakte­rystycznych dań, znanych i przyrządzanych od pokoleń. Mazowsze także dysponuje właściwym sobie, niepowtarzalnym smakiem. Aby nie uległ on zatraceniu, wymaga szczególnej uwagi i popularyzacji. Świadomość ta przyświeca Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, które  organizuje coroczny konkurs pt. "Najsmacznie­jsza potrawa mazowiecka", skierowany do wszystkich miłośników sztuki kulinarnej. Celem konkursu jest kultywowanie mazowieckich tradycji gastronomicznych, a także popularyzacja dawnych potraw, zarówno wśród mieszkańców Mazowsza, jak również  i innych regionów.

Rywalizacja od wielu lat towarzyszy imprezie kulinarnej, która organizowana jest na terenie skansenu w pierwszą niedzielę maja. Tegoroczna poświęcona będzie bogatej obrzędowości i tradycjom łowieckim. "Myśliwskie gotowanie na polanie" to wydarzenie adresowane do wszystkich, którym bliska jest kultura, obyczaje i muzyka myśliwska, jak również do tych, którzy chcieliby lepiej poznać tę bogatą obyczajowość. Program imprezy jest niezwykle urozmaicony i obejmuje m.in. pokaz sokolniczy, prezentację ras psów myśliwskich a także degustację dań przygotowanych z dziczyzny. Wyjątkową atrakcją będzie przyrządzany podczas imprezy przez mistrza kulinarnego Karola Kusa gulasz myśliwski, którego skosztować będzie mógł każdy. Przedmiotem konkursu na "Najsmacznie­jszą potrawę mazowiecką" jest przygotowanie tradycyjnego dania spożywanego na Mazowszu.

Do udziału w rywalizacji zapraszamy zarówno profe­sjonalnych producentów produktów tradycyjnych i regionalnych, jak również amatorów sztuki kulinarnej. To propozycja dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, ale także dla osób indywidualnych. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane.

Aby wziąć udział w rywalizacji wystarczy zadeklarować swój udział poprzez wypełnienie i przesłanie Karty zgłoszenia dostępnej na stronie www.mwmskanse­n.pl i przygotować potrawę w jednej z kategorii: zupa, potrawa jarska, potrawa mięsna, potrawa z dziczyzny (nowa kategoria), przekąska, deser, napój. Do konkursu można zgłosić kilka potraw, lecz każdą w innej kategorii. Mogą być to wyłącznie dania oferowane na stoisku w ramach kiermaszu towarzyszącego imprezie plenerowej "Myśliwskie gotowanie na polanie". Dzięki temu konkursowe potrawy będą dostępne dla wszystkich uczestników imprezy, każdy będzie mógł dokonać zakupu i skosztować wszystkich dań.

Potrawy oceni Komisja Konkursowa, w skład której wejdą przedstawiciele muzeum oraz osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Komisja oceni zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy. W każdej z siedmiu kategorii Jury przyzna jedną nagrodę główną. Laureaci otrzymają nagrody rzeczowe oraz dyplomy, które mogą służyć w promowaniu działalności kulinarnej. Więcej szczegółów w regulaminie konkursu na stronie www.mwmskansen.pl.

Serdecznie zapraszamy do skorzystania z tej atrakcyjnej możliwości zapre­zentowania swojego dorobku kulinarnego i udziału w konkursie na "Najsmacznie­jszą potrawę mazowiecką" w dniu 1 maja 2022 r.


Tagi: skansen


Agnieszka Jezierska-Chalicka









Komentarze do artykułu: brak komentarzy




Zauważyłeś błąd na stronie?

[x]
O nas | Napisz do nas ^^ do góry


Wszelkie materiały, artykuły, pliki, rysunki, zdjęcia (za wyjątkiem udostępnianych na zasadach licencji Creative Commons)
dostępne na stronach Sierpc online nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez zgody Autora.