logo Sierpc online

Newsy | Ogłoszenia | Forum Dyskusyjne | Księga pozdrowień | Hyde Park Zaloguj się | Rejestracja

Co proponujemy:
O mieście
Historia
Kultura
Zabytki
Informator
Sport
Sierpeckie linki
Galeria zdjęć
Archiwum
Strona główna




Newsy Sierpc online
Komentarze | Dodaj własny komentarz Newsy Sierpc online

Gotowanie na polanie w sierpeckim skansenie - 04.05.2008 r.

2008-05-07

Występ zespołu Masovia
Występ zespołu Masovia

Wyroby rękodzielnicze - zabawki z siana
Wyroby rękodzielnicze - zabawki z siana
Jak co roku w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu odbyła się impreza plenerowa pod hasłem "Gotowanie na polanie". Wybierano najsmaczniejsze potrawy regionalne nie tylko z terenu Mazowsza, ale także z innych województw.

Na polanie gotowano biały barszcz na białej kiełbasie. Było także ognisko, kiełbaski, a i smakosze piwa także się nie zawiedli (no może tylko oprócz cen tego popularnego trunku). Impreza cieszyła się sporą popularnością, a tego dnia sierpecki skansen odwiedziły tłumy turystów zwłaszcza, że pogoda dopisała. Głównym punktem było oczywiście gotowanie. Organizatorzy urządzili konkurs na najsmaczniejszą potrawę mazowiecką, którego uczestnikami mogły być firmy gastronomiczne, koła gospodyń wiejskich oraz gospodarstwa agroturystyczne oddalone maksymalnie 130 km od Sierpca. Potrawy oceniało jury pod przewodnictwem Jana Rzeszotarskiego w kategoriach: zupa, potrawy jarskie i półmięsne, potrawy mięsne, przetwory mięsne przekąski ciepłe i zimne, przetwory warzywne i owocowe, ciasta, napoje. I tak w kategorii zupa, zwyciężył żur świąteczny mazowiecki przygotowany przez Zespół szkół Rolniczych ze Studzieńca, potrawy jarskie i półmięsne najlepiej wykonała Martyna Częścik z Żulina, a wygrała przyrządzona przez nią kiszka ziemniaczana, wśród potraw mięsnych przodowała karkówka w cieście chlebowym autorstwa Piekarni Kurpiowskiej "Serafin" z Łysych, wśród przetworów mięsnych jurorom zasmakowała rolada ze śliwką Krystyny Samsel z Czarniej, przekąski ciepłe i zimne najlepsze wykonał "Eko-Smak" Dariusz Andrysewicz przyrządzając kiełbasę liszewicką, w kategorii przetwory warzywne i owocowe wygrała konfitura z czarnej porzeczki z imbirką wykonana przez Koło Gospodyń Wiejskich Grodkowo - Zawisze, w słodkich kategoriach, takich jak ciasta królowały orzechy ze Stowarzyszenia koła Gospodyń Wiejskich "Jagna" z Tłuchowa, najlepszy napój, którym został miód pitny wykonało Gospodarstwo Wojciecha Piotrkowskiego z Żuromina. Na polanie oprócz kulinariów były prezentacje artystyczne - widowisko obrzędowe "Wesele Boryny" w wykonaniu Amatorskiego Zespołu Regionalnego im. Wł. St. Reymonta z Lipiec Reymontowskich, a także koncert Zespołu Tańca Ludowego Politechniki Warszawskiej "Masovia", który na zakończenie imprezy śpiewał razem z publicznością. Niewątpliwie impreza udana. Skansen oferował tego dnia również przejażdżki konne, zwiedzanie zagród chłopskich. Jak zwykle można było kupić wyroby rękodzielnicze, a nawet własnoręcznie zrobić sobie garnek.


Tagi: Gotowanie na polanie | skansen


JG









Komentarze do artykułu: [1]


potuber aga
2009-06-28 13:34:44 - fajny jast skansen lubie jezdzic do niego




Administrator serwisu nie odpowiada za treść komentarzy
zamieszczonych na tej stronie przez internautów




Zauważyłeś błąd na stronie?

[x]
O nas | Napisz do nas ^^ do góry


Wszelkie materiały, artykuły, pliki, rysunki, zdjęcia (za wyjątkiem udostępnianych na zasadach licencji Creative Commons)
dostępne na stronach Sierpc online nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez zgody Autora.